Ezen a ponton megjegyzem, hogy arról a rizses húsról van szó, amit anyám készít, illetve amit én készítenék, ha ő lennék, plusz egy-két kadencia.
Hozzávalók: az úgyis kiderül, most csak annyit, hogy lehetne disznóból is, meg pulykamellfiléből meg biztos szerválból is, de én csirkéből szeretem a legjobban. Mert a változatosság gyönyörködtet, az egytálétel látszólagos homogenitásában üdítő a csirketestrészek sokfélesége: szárny, alsó comb, felső comb, püspökfalat, máj, szív... Ha meg disznóból, akkor comb/lapockakockák, oszt annyi. Tehát csirke.

Anyám étolajon, én füstölt bioszalonnából kiolvasztott biozsíron kockára vágott biohagymát üvegesre párolunk.
Ideális esetben kétféle paprika is kéznél van: egyrészt napon szárított, frissen őrölt nem túl csípős pirospaprika, másrészt pritamin (csak a biztonság kedvéért: sóval darált nyers pritaminpaprika). Anyámmal a pirospaprikát a zsíros üveges hagymával összeforgatjuk, és beledobáljuk a jól feldarabolt (bio)csirkét.
A húst közepes lángon pörkölgetjük anyámmal, majd adunk hozzá 1-2 kanál pritamint és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Félbevágott paradicsom és zöldpaprika megy még bele, ha olyan kedvünk van. Ha még olyanabb kedvünk van, akkor pici tabasco is.
Amikor a hús már majdnem háromnegyedig kész van, a rizst (fehér, hosszú szemű, nem ragacsos pl. jázmin vagy basmati) elkezdjük előkészíteni az egyesülésre. Választott zsiradékunkban megforgatjuk és egész picit megpirítjuk.
Ezután a húshoz keverjük a rizst. Ha előrelátóak voltunk, akkor forró alaplével tudjuk pótolni a készrefőzéshez szükséges folyadékot. Ha nem, akkor vízzel, és majd legközelebb.
Az edényt lefedjük, meleg sütőbe tesszük, amikor a rizs mindenhol megpuhult, akkor kész (ez elvileg 20 perc kéne, hogy legyen, de több lesz).
Kovászos uborkával kell enni, világos sört kell hozzá inni, a teraszon kell ülni (süt a nap) és utána meg is lehet már halni.