Kell hozzá a kreol szentháromság: a hagyma, a "kaliforniai" (muhaha) paprika és a zellerszár (ezek apróra vágva).
Továbbá kolbász, bab (beáztatva, ugye, vagy konzerv), húsos szalonna és/vagy füstölt sonka (utóbbi csontja sem árt neki), rizs.
És még: szárnyasalaplé, petrezselyem, fokhagyma, babérlevél, cayenne bors, kakukkfű, ha nagyon menő az ember, akkor filépor is.
Opcionális: paradicsomlé / sűrített paradicsom az alapléhez keverve.
A szalonna és a kolbász kiolvasztott zsírján szotírozom a hagymát, valamivel később a paprikát és a zellert. Ha már jónak látom, rászórom a szórható fűszereket, meg még a fokhagymát is, kétszer-háromszor átforgatom. Hozzáadom a húsokat és a babot, pár percig kevergetem, aztán beledobom a babérlevelet és öntök rá alaplevet ellepésig.
Összesen kb 2-3 órán át fődögél, az elején ritkán kell megkeverni, utána gyakrabban, és alaplét is kell öntögetni hozzá. A babérlevelet én kiveszem kb egy óra után, ha nem felejtem el. A vége felé adom hozzá a petrezselymet, és ha kész, összekeverem a főtt rizzsel.
Érdekes adat: Louis Armstrong úgy írta alá a leveleit, hogy "red beans and ricely yours".