HTML

egy tál étel

egytálételekrül

Tutijó



Díjaink



Zsülien / julienne

2008.11.19. 21:00 Lövenberg Balázs

Van ugye a vékony-csíkokra-vágjuk-a-dolgokat julienne.

Ez a julienne nem az a julienne.

Az orosz julienne, vagyis zsülien (жюльен), ahogy én megismertem: gombás-(sajtos)-tejfölös előétel, kokotnyica (nyeles cocotte?) nevű, kábé 1 deci űrtartalmú edénykében.

Nem is receptet írnék, inkább vázlatot.

Kell tehát gomba, jó lenne erdei, de az nem mindig akad. A gombát apróra vágjuk, hőkezeljük, itt lehet hagymázni, fokhagymázni, de messze nem kötelező. Ha kész, kiadagoljuk a kokotnyicákba.

Azután kell valamiféle közeg a gomba köré. Ez lehet sűrűbb besamel, lehet tejföl pici liszttel habarva, vagy bármi hasonló. Szerintem egy stampó konyak nem árthat egyik variációnak sem. Ha kész, ráöntjük a gombára.

Azután kell sajt, hát például Gruyère, vagy valami hasonló. Ezt ráreszeljük a zsülienek tetejére. Egyébként olyat is hallottam, hogy zsemlyemorzsával kevert sajtot szórnak rá.

Ekkor a kokotnyicákat forró sütőbe rakjuk és addig sütjük, amíg világosbarna hólyagos nem lesz a sajtréteg.

A zsülien-evés az élet szimbóluma, amennyiben az elején még nagyon forró és megégeti az ember nyelvét. A közepén, amikor pont jó lenne, még a nyelvégetést szenvedjük. A végén pedig már kihűlt. De közben valahol végig érezzük, hogy nagyon jó lehet. A különbség az élet és a zsülien között, hogy utóbbival többször lehet próbálkozni.

 

2 komment

Címkék: orosz nemegytál

A bejegyzés trackback címe:

https://1taletel.blog.hu/api/trackback/id/tr9778512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2008.12.22. 13:19:20

Szabad ajánlani az enyémet is? Éppen most karácsonykor is ezt tervezem egyik napra, én nagyon szeretem :)
beck.blog.hu/2007/12/28/julienne_zsulien
süti beállítások módosítása