HTML

egy tál étel

egytálételekrül

Tutijó



Díjaink



Rakott kel

2008.03.01. 12:27 Lövenberg Balázs

Zsenge gyermekkoromban tényleg nem értettem, a rakott kelt miért nem csinálják néha a kelkáposzta, e zavaró mellékkörülmény nélkül. Darált hús, rizs, szalonna, tejföl - miért kell ezt bolygatni?
A kérdésre ma sem tudom a választ, de már nem zavar a kel. Ennek megfelelően az alábbiakhoz jó sokat használtunk.
A kelkáposztát leveleire szétkaptuk, a legkülseje kidobatott, a legbelseje főzeléknek félrerakatott. A közbülső részeket fűszeres vízben megfőztük. A fűszerösszetétel most kevésbé lényeges - vegyes mindenféle, sóbors, zöld ez-az.
Szokás szerint szalonnából zsírt, szalonna későbbi felhasználásra ki. Zsíron apróra vágott hagymát, pirospaprikával. Erre a darált húst, fitneszvelnesz megfontolásokból fele csirkemell, fele lapocka. De persze ez nem a legjobb kombináció, szaftilag challenged ugyanis. Pörköltszerűen haladtunk tovább, fűszerezve megtört köménymaggal, óvatosan.
Közben megfől a rizs. A szárazság ellen azt találtam ki, hogy karikákra vágott paradicsom. Tehát felkarikáztam paradicsomot, besóztam, bemajorannáztam.

Amikor minden kész lett, a húst összekevertük a rizzsel, majd következett a lerakás:
- alulra 2 réteg kelkáposzta
- reá némi szalonna
- húsosrizs
- kelkáp
- húsosrizs
- szalonna
- paradicsom
- kelkáp
- maradék szalonna
- fénykép
- tejföl








Így került be a sütőbe. 200 fokon 10 perc, utána 175 fokon addig maradt bent, amíg meg nem pörkölődött a tejföl alól kikandikáló kelkáposztalevél-szél.

Finom lett.

2 komment

Címkék: klasszik kelkáposzta

A bejegyzés trackback címe:

https://1taletel.blog.hu/api/trackback/id/tr28360557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

single girl 2008.04.22. 22:49:52

"kisnyulacska jössz-e, jössz-e?
itt a finom kelkápöszte:"

forró olajon apró csíkokra vágott húsos szalonnát pirítok, és egy jó nagy csipet (3 ujjas) köménymagot pattogtatok. szép nagy fej hagymát apró kockákra vágok, megfonnyasztom. a kelkáposztát szétmarcangolom, és kb kisujjnyi csíkokra vágom, aztán rádobom a hagymára. keverem, kavarom, míg térdre rogy. sózom, borsozom, és nem utólsósorban ma-jor-an-ná-zom!!!(bátran) lefedem, hagyom hogy összeérjenek pár percig, majd vízzel felengedem, hogy bőven ellepje. főzöm. közben közepes nagyságú krumplikat hosszában kettévágok, és keresztben meg felkarikázok.(olyan 4 mm-es darabokra) mikor már puhul a káposz, rádobom a krumplit. csekély vegetával lehet még buzdítani, de nem eltúlozni, mert inkább a majorannás íznek kell dominálni.
mikor minden puha, friss frankfurti virslit vetek bele felkarikázva. (nem keveset) kis nyeles tepsiben 2-3 zúzott fokjencit pirítok, kicsi pirospaprika is jöhet (csínján), és végül egy evőkanál liszt. pirítom a rántást és hidegvízzel felengedem, majd zutty a káposztára öntöm. megkavarom, és hagyom még így rotyogni fedő nélkül, hogy jól átjárja a fokhagyma az egész kombinációt. óvatosan kavarom, hogy a krumpli ne nagyon törjön össze. ez egy ilyen bő lére eresztett kelkáposzta főzelék, nem a menzás lisztízű, hanem zsenge, franciás, könnyű. barna rozskenyér, bagett, vagy még meleg hagymás kenyér illik hozzá. hmmmmm....

Lövenberg Balázs · http://karma.blog.hu 2008.04.23. 09:36:37

sze vezsetá?
és még azt szeretném hozzátenni ehhez a valóban finom fölezékhez, hogy mink is hasonlóképp készítettük, kivéve a frankfurtert, amit szívből üdvözlök.
süti beállítások módosítása