HTML

egy tál étel

egytálételekrül

Tutijó



Díjaink



Sólet!

2008.01.27. 21:49 Lövenberg Balázs

"Az olyan utat, amelynek mindkét oldalán árok van, országútnak nevezzük. Igen, uraim. Tudják, mi az az árok? Az árok egy kiásott dolog, amelyen több ember dolgozik. Egy földmélyedés. Igen. Kapával csinálják. Tudják, mi az a kapa?" (K.u.K. Oberst Friedrich Kraus von Zillergut)

Tehát a sólet, uraim, igen. A sólet egy zsidó (askenázi, tehát közép/kelet-európai) egytálétel. A sóletet hagyományosan szombaton eszik. Tudják, mi az a szombat? Az a pihenőnap. Mivel az Örökkévaló receptkönyve szerint szombaton nem illik főzni (sem), az eszes zsidók kitalálták, hogy előző nap kell elkezdeni, és ha elég lassú a művelet, akkor szombaton már csak enni kell. Azt meg szabad.

A következő sóletrecept a nagymamámtól ered (ő pedig egy pici faluból, innen ered, de világlátott ember, járt itt is, meg itt is, meg itt is), tehát minden épeszű olvasó beláthatja, hogy ez az egyetlen autentikus módja az étel elkészítésének. Az autenticitást némileg árnyalja a hozzávalók között szereplő füstölt csülök, de nagymamám megbeszélte az Örökkévalóval, és állítólag rendben van az ügy.

1 kg (tarka)babból indulunk ki, mert kevesebből minek. Ezt az 1 kiló babot beáztatjuk előző nap. Szintén előző nap érdemes megfőzni az ominózus csülköt. Ha valaki úgy érzi, hogy csülköt azért se, akkor választhatja a füstölt libacombot is. De az más.

A főzés napján a tál (vagy mély tepsi, nagymamám szerint tepsü) aljára kerül 1 füstölt csont, rá a bab, a csülök darabokban, pár (4 vagy amennyi) libacomb, 20 deka gersli a.k.a. árpagyöngy, durvára tört feketebors, 8-10 gerezd késsel meglapogatott fokhagyma, vendégeink ízlésétől függően egy vagy két vagy sehány  csípős paprika (macskapöcse) mag nélkül, egy nagyobb fej vöröshagyma négybe vágva.

És akkor itt két irányba lehet menni (útelágazodás). Kuglival vagy kugli nélkül.

Ismerek olyat, aki nem szereti a kuglit. Aki nem szereti a kuglit, ne tegyen a sóletbe kuglit. A kugli így készül: Fél kiló lisztet borssal, paprikával, egész kevés sóval, zsírral (liba) összemorzsolunk, két tojássárgájával összegyúrjuk, nem túl lágy gyúrható tésztaszerűség-állapotig. Ezt libanyakbőrbe lehet varrni, és akkor ott a kugli. A kugli a dél-afrikai zsidó szlengben olyan fiatal lányt jelent(ett), aki elhagyta a közösséget és a vallást a high society kedvéért. Állítólag.

A kuglit is rárakjuk az előzőekre.

Most akkor az egészet felöntjük a csülök főzőlevével (talán le lehet zsírozni), és lefedve épphogymeleg sütőbe tesszük. 6-8-10-12 órán át elvan, szép lassan kész. (Alternatív sietős megoldás, hogy forró sütőbe tesszük és 2 óra alatt kész)

Sálom áléhem.

 

Ápdét: Fűszeres Eszter kóser sóletje

Szólj hozzá!

Címkék: zsidó családi bab klasszik

A bejegyzés trackback címe:

https://1taletel.blog.hu/api/trackback/id/tr10314054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása