HTML

egy tál étel

egytálételekrül

Tutijó



Díjaink



Hagymás bab

2008.02.17. 09:27 Lövenberg Balázs

Kedvencem a hagymás bab!










Hagymás babból legalább kétféle szerepel a Bud Spencer és/vagy Terence Hill főszereplésével készült filmekben. Az egyik - például az És megint dühbe jövünkben - a látszólag minimalista változat, a másik - többnyire a westernszerű művekben - a sóletre emlékeztető.

1. Minimál hagymás bab


Hozzávalók 1 személyre: zsiradék - ha van szalonna, akkor abból, 3 fej vöröshagyma, 1 kiló fejtett bab előfőzve (tehát konzerv is jó, a filmekben nincs idő előző nap beáztatni).
Meglepő módon a zsírban megpirítjuk a hagymát (karikára vágva), oszt hozzáadjuk a babot, összerotyogtatjuk. Ha van kéznél só, bors, egyéb fűszer, lehet fűszerezni is. Nagykanállal belapátoljuk, a rossz fiúkat pedig leütjük a serpenyővel.











2. Hagymás bab lótolvaj módra.


Hozzávalók 1 személyre: ezúttal kötelező a szalonna. Én kolozsvárit használtam, de a vadnyugaton lehet, hogy mást kapni. Ha loptunk szárított húst, akkor az is jöhet. 1 dl melasz, 3 fej vöröshagyma, 1 kiló bab mint fent. Én az előfőzést kakukkfüves-bazsalikomos-chilis vízben végeztem, ezt ajánlom másoknak is. A www.budterence.tk például borókabogyót és szerecsendiót javasol.
Öntöttvas serpenyőben kiolvasztjuk a zsírt a szalonnából, aztán belekeverjuk a melaszt. Ha nincs melasz, akkor lágy barnacukor is megteszi. Ha ez is felolvadt, mehet bele a karikára vágott hagyma. Némi karamellizálódás után hozzáadjuk a babot, a lopott húst és a bab főzővizéből annyit, hogy majdnem ellepje. Rátesszük a fedőt (vagy ráteszünk egy fedőt, az én serpenyőmnek nincs saját fedője) és szinte nem létező lángon 3-4 órára otthagyjuk. Utána levesszük a tűzről, a fakanállal megesszük, sört iszunk mellé.
 

6 komment · 1 trackback

Címkék: bab klasszik

A bejegyzés trackback címe:

https://1taletel.blog.hu/api/trackback/id/tr75342427

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ebédre ajánljuk - az 1tálétel blog receptje 2011.08.19. 06:19:11

A minap kalandozva a világhálón, az 1tálétel blogján egy nagyszerű receptre bukkantam! A receptet alább olvashatjátok, ha valaki elkészítette kérünk beszámolót az ízhatásról!Hagymás bab lótolvaj módra:Hozzávalók 1 személyre: ezúttal kötelező a szalonna...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efraim 2008.10.14. 14:26:43

szerintem nagyon finom.

Egyéves Önkéntes 2008.11.16. 12:11:31

szuki babból csinálod?? :)

8Gbit 2011.05.08. 12:01:17

Kedvencem a hagymás bab... :):):):)

CrazyHardware 2011.10.08. 23:16:17

Nagyon finom laktató kaja imádom :)

ROBERTO 2012.06.02. 18:42:28

"Hozzávalók 1 személyre:.....1 kiló bab mint fent."

Hát azért az elég húzós, amúgy a vadnyugaton nem fejtett babból főztek, hanem szárazbabból, és egy személyre negyed kiló szárazbab elég komoly tétel.... :-)
süti beállítások módosítása