HTML

egy tál étel

egytálételekrül

Tutijó



Díjaink



Der Römertopf - für Diät und schlanke Linie

2008.07.01. 22:32 Lövenberg Balázs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A római tálat (magyarul rőmertopf) már az ókori rómaiak is ismerték, de csak 1967-ben találta fel a nyugatnémet Eduard Bay GmbH. A sejkék római táljának dobozán szereplő, fent látható kép a boldog család frizurája alapján már talán inkább a 70-es években készült. Bizonyára ez lehetett a Römertopf aranykora, hiszen a dobozon található címke (Konsumex - Amfora) tanúsága szerint még a népi demokratikus országokba is exportálták.

A rőmertopf, vagyis agyagedény különleges képessége, hogy a vízből nyeri ki a zoxigént pórusaiban megtartja a nedvességet, amit aztán a sütőben jól kiereget. Ennek köszönhetően az étel nem szárad ki, a zamatok bent maradnak és keresztül-kasul járják az edény tartalmát. Ráadásul ugyanemiatt zsiradék hozzáadása nélkül is elkészíthető minden. Engem mondjuk ez nem hoz lázba, de többeket igen.

Tips und Tricks

  • A nedvességet a rőmertopfba előre bele kell tenni, mintegy 15 perces beáztatás által. A pórusaiban immár vizet hordozó agyagedényt - kis fizikusok maguktól is rájönnek, hogy miért - nem tanácsos forró sütőbe rakni.
  • Hasonló eredményhez a rőmertopfban kicsit magasabb hőmérsékleten és kicsit tovább kell készíteni az ételt, mint például tepsiben.
  • A mosogatáshoz nem jó a vízen kívül más mosószert használni, mert a Cif is remekül be tud ivódni az edény pórusaiba.

Általános receptsablon

Zöldségek, gyümölcsök kisebb-nagyobb darabokban (ami több főzést igényel, pl. krumpli vagy padlizsán, az kisebb illetve vékonyabb legyen; alma, hagyma negyedben, paradicsom egészben vagy félben), fokhagyma akár tisztítatlanul, fűszerek, húsok észszerű darabokban be a tálba, tál be a sütőbe, sütő bekapcs 220 fokra, egy óra múlva lejjebb, aztán valamikor kész.

Szólj hozzá!

Címkék: eszköz römertopf

A bejegyzés trackback címe:

https://1taletel.blog.hu/api/trackback/id/tr80548798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása