HTML

egy tál étel

egytálételekrül

Tutijó



Díjaink



Red beans & rice - a kreol konyha vajaskenyere

2009.06.27. 22:01 Lövenberg Balázs

Kell hozzá a kreol szentháromság: a hagyma, a "kaliforniai" (muhaha) paprika és a zellerszár (ezek apróra vágva).

Továbbá kolbász, bab (beáztatva, ugye, vagy konzerv), húsos szalonna és/vagy füstölt sonka (utóbbi csontja sem árt neki), rizs.

És még: szárnyasalaplé, petrezselyem, fokhagyma, babérlevél, cayenne bors, kakukkfű, ha nagyon menő az ember, akkor filépor is.

Opcionális: paradicsomlé / sűrített paradicsom az alapléhez keverve.

A szalonna és a kolbász kiolvasztott zsírján szotírozom a hagymát, valamivel később a paprikát és a zellert. Ha már jónak látom, rászórom a szórható fűszereket, meg még a fokhagymát is, kétszer-háromszor átforgatom. Hozzáadom a húsokat és a babot, pár percig kevergetem, aztán beledobom a babérlevelet és öntök rá alaplevet ellepésig.

Összesen kb 2-3 órán át fődögél, az elején ritkán kell megkeverni, utána gyakrabban, és alaplét is kell öntögetni hozzá. A babérlevelet én kiveszem kb egy óra után, ha nem felejtem el. A vége felé adom hozzá a petrezselymet, és ha kész, összekeverem a főtt rizzsel.

Érdekes adat: Louis Armstrong úgy írta alá a leveleit, hogy "red beans and ricely yours".

 

1 komment

Címkék: rizs bab kolbász kreol

A bejegyzés trackback címe:

https://1taletel.blog.hu/api/trackback/id/tr531212575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2009.06.28. 07:20:46

Barátom St. Louisban él, náluk ettem ilyet, sokat.
Nem az a kimondott mocsári-francia cajun-kaja, de nagyon szeretem.
Még nem főztem, nekiugrok egy hideg napon.