HTML

egy tál étel

egytálételekrül

Tutijó



Díjaink



Lázár Ervin paprikáskrumpli-levese

2008.12.15. 21:52 Lövenberg Balázs

Naplójából, 2005. költészetnapjai bejegyzés:

"Alsórácegresi leves

Alsóbbrácegresi leves

Legalsóbbrácegresi leves

Ez tulajdonképpen kisszékelyi leves. Vagyis paprikás krumpli. Vagyis paprikáskrumpli-leves. A körülmények szülték. Ha lemegyünk Ksz.-be. mindig paprikás krumplit eszünk. Ez a legegyszerűbb. A főzést a rezsó alakította ki. Akarom mondani, a villanytűzhely, amelynek most már a három közül csak egy lapja működik. Méghozzá csakis szélsőségesen. Vagy a legmagasabb fokozatban, nagy erővel, vagy kisebb fokozatban, de akkor csak langyosít. Ezért a magas fokozatban kell működtetni, ebben viszont, ha nem vigyáz az ember, azonnal leég minden. Erre az alapra kellett építeni a "technológiát". Vagyis: fölaprítani a tisztes mennyiségű szalonnát, bele a forró lábasba, rögtön sercegni kezd, tehát gyors ütemben meghámozza az ember a szintén meglehetős mennyiségű hagymát, fölaprítja - nem túlságosan apróra. Közben vigyáz, hogy oda ne égjen a szalonna. Mire a hagymaaprítással végez, már kezd barnulni és zsírt ereszteni a szalonna. A megfelelő időben rádobjuk a hagymát, megkeverjük, aprítunk rá még csöves paprikát, erős paprikát is (csöveset vagy csemegepaprikát) teszünk bele, majd négybe vágunk egy vagy két szem paradicsomot, azt is rádobjuk, megkeverjük, s mielőtt odaégne, rászórunk egy púpozott evőkanálnyi tört paprikát, megkeverjük, majd azonnal fölöntjük egy pohárnyi előre odakészített vízzel. A víz pillanatok alatt fölforr, a gezemice rotyogni kezd. Erre végig figyelni kell, hogy oda ne kapja az alját, keverni, ha kell, még vízzel higítani. Eközben elkezdődhet a krumplihámozás. Egy emberre 4 db. közepes méretű krumpli kell. Amíg a krumplit tisztítod, összerottyan az alaplé, szétfőne a szétfövendők. Belevágod a krumplit, majd fölöntöd annyi vízzel, hogy egy-két ujjnyival ellepje. Amikor fölforr, megsózod, ha van kolbászod, vágsz bele egy pár darabot. (De csak jó házikolbász lehet, mert a vacak kolbász vacak íze elrontaná az egészet!) Letakarod egy fedővel, és hadd forrjon. Esetleg egyszer-kétszer a biztonság kedvéért megkevered, oda ne kapjon. Így születnek a paraszti örömök. Jó sűrű levű se leves, se főzelék. Frissen a legjobb."

Egyébként nekem két Hétfejű tündérem van, az egyiket a gyerekeimnek vettem több mint négy évvel a születésük előtt:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://1taletel.blog.hu/api/trackback/id/tr12825063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miner.hu 2008.12.29. 14:53:43

Elnézést, hogy itt zavarlak, de nem találtam más jellegű elérhetőségedet.
Mint gasztrobloggernek, szeretném a figyelmedbe ajánlani a gasztro.miner.hu oldalt, ahol a gasztronómiai témájú blogokat jelenítjük meg egy helyen és a Gasztroblogger Szakácskönyvet, ahová blogodból valószínűleg néhány receptet külön is kiemelünk.
Szeretnénk, ha a Te blogod is megjelenhetne oldalunkon, s ehhez hozzájárulásodat szeretnénk kérni (szabályunk, hogy csak azok bejegyzései jelennek meg, akik ehhez hozzájárulnak). A bejegyzésedből csak egy kivonat jelenik meg honlapunkon és esetlegesen egy kis kép: ha valaki el szeretné olvasni bejegyzésedet, akkor a blogodra fog eljutni. Az eddigi tapasztalatok alapján napi további 50-100 látogatót is jelenthet, ha bekerül valaki a listába.
Amennyiben úgy döntöttél, csatlakoznál hozzánk vagy kérdésed van, írj az info[kukac]miner[pont]hu ímél-címre.

Miner.hu