HTML

egy tál étel

egytálételekrül

Tutijó



Díjaink



Csanahi

2009.01.02. 19:15 Lövenberg Balázs

Bevezetés.

A csanahi kaukázusi (még tán leginkább grúz) egytálétel, illetve az elkészítésére szolgáló cserépedényt is így hívják. Előre szólok, hogy nem az éteri, túlfinomult, gyönge lelkű népeknek való recept következik. Birka lesz itt és faggyú ráadásul. Tehát a bébicsirkehátizom-szuflé az máskor, máshol. De azért a klasszikus "mindent bele, ahogy jön" verziót kicsiny módosítással adom közre. Mennyiségeket a szokásos módon csak hozzávetőlegesen említek, egytálételről lévén szó.

Tárgyalás.

Vegyünk birkahúst: combot, lapockát, lábat, továbbá csontokat és kábé 10 deka faggyút. Vegyünk kisebb, lehetőleg gömbölyded padlizsánokat, nagydarab paradicsomokat és krumplit. Az arányok: 1 tömegrész húshoz 1-1 tömegrész padlizsán, paradicsom és krumpli illik. Vegyünk korianderzöldet, bazsalikomot, vörös- és fokhagymát, alapléhez zöldségeket, fűszereket. Vegyünk fehérbort (igen finom grúz fehérborok vannak, ha épp van a helyi közértben egy jobb Cinandali vagy Kakheti, az megfelel). Vegyünk ezeken felül sűrített paradicsomot.

Készítsünk a csontokból és az alaplézöldségekből alaplét - nem kell sok, és még abból is fog maradni, örüljenek a kutyák is.

Azután a húst daraboljuk nem túl kicsi, sőt, inkább nagy darabokra - öklömnyinél talán kisebb a megfelelő méret - mondjuk legyen női ökölnyi. Kicsit besózzuk, pár percet állni hagyjuk, serpenyőben gyorsan körülpirítjuk és lerakjuk az edény aljára. (A klasszikus recept egyszemélyes bödönöket kíván, de szerintem jót tesz az ételnek és a hangulatnak is, ha nagyban csináljuk. Én már készítettem bográcsban is, és tökéletes lett.) A húsra rakjunk egy réteg felkarikázott hagymát.

Most pedig a padlizsánt és a paradicsomot megtöltjük. Először megskalpoljuk őket, a belüket kiszedjük - ez a paradicsom esetében egyszerűbb, a padlizsánnál dinnyevájóval dolgozzunk, nem kell mindent kiszedni belőle. A padlizsánbelet apróra vágjuk, összedolgozzuk az apróra darabolt faggyúval, a paradicsommal, pár gerezd apróra vágott fokhagymával és a szintén összevagdosott korianderzölddel és bazsalikommal. Ezzel a keverékkel töltsük meg a padlizsánt és a paradicsomokat.

A krumplit egészben, illetve, ha nagyobb lenne a húsdaraboknál, félbevágva rakjuk az edénybe. A krumplira kerül a padlizsán, legfelülre a paradicsom. Végül az alapléhez keverjük a bort és a paradicsompürét - 6 személyre mondjuk legyen3 deci leves, 1,5 deci bor, 3 evőkanál püré - ezt felforrósítva locsoljuk még az edénybe. Ha maradt még korianderzöld, rárakhatjuk, ártani nem fog.

Lefedve tegyük 200 fokos sütőbe, körülbelül 2 óra alatt lesz kész.

Befejezés.

Leginkább lapos kenyér illik hozzá, ami Grúziában puri, az örményeknél lavas, nálunk talán az indiai konyhából ismert naan. És persze bor. És társaság.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://1taletel.blog.hu/api/trackback/id/tr34852861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása