Var. 1. - vodka.
Var. 2. - vodka, fekete kenyér
Var. 3. - vodka, fekete kenyér, füstölt hal
Var. 4. - vodka, fekete kenyér, füstölt hal, ikra/kaviár, palacsinta (nem blini: оладьи), tejföl, fekete tea.
A hal: többnyire lazac és oszetrina (oszjotr = tok, vagyishát az Acipenser nemzetség, a Szálkabloggerek erről többet tudnak), de minden jónak a híve vagyok.
Оладьи - olagyji: 1 tojáshoz 2 deci kefir, 2 evőkanál cukor, csipet só, 7 evőkanál vaj, szódabikarbóna, liszt. A kefirben elkeverni a cukrot, sót, hozzá a felvert tojást, a vajat, azután annyi lisztet szép fokozatosan hozzáadni, hogy sűrű palacsintatészta legyen belőle (jó sűrű tejszín állagú). 10-12 centi átmérőjű plötty alakú lepénykéket kell sütni belőle. Nem is kell külön kivajazni a serpenyőt, de persze lehet, ha zsírosan szereti valaki.
Az erősre főzött teába sok cukor kell, körülbelül másfélszer annyi, mint amennyivel normális ember inná. Egyébként sajnos tényleg finomabb lesz így, legalábbis reggelihez. A délutáni-esti tea cukor nélkül jobb. De vissza a tárgyhoz.
Az orosz reggeli, annak minden variánsa télen mutatja meg valódi erejét. Klasszikus helyszínt említenék: vonatfülke. Fűtés nincs. Rosszarcú útitársaink kicsomagolják az újságpapírban rejtőző halat, kenyeret, vodkát. Mi is kicsomagoljuk a halat, kenyeret, vodkát, megkínáljuk egymást, előkerül némi savanyú uborka. Vodkát vizespohárból kell inni. És közben szívünkben a nagy orosz szomorúság, és Viszockij.