HTML

egy tál étel

egytálételekrül

Tutijó



Díjaink



Októberi bejegyzés - csülök

2008.10.25. 14:13 Lövenberg Balázs

Havonta egy írás, ennyi választja el szegény blogot a szellemvárossá válástól.

Most is csak annyit kérdezek, a válaszra várva, hogy valaki tud-e jó egytálas csülökreceptet? Rémlik valami pékné... Ha senki nem felel, akkor kénytelen leszek nyolcadolt hagymával, krumplival összesütni a csülköket oly módon, hogy előbb a húst (mintha) kihűlő kemencébe rakom 6-7 órára, aztán a krumplit megfőzöm, a hagymával serpenyőben összepirítom, majd egyberakok mindent és félóra alatt összesütöm.

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://1taletel.blog.hu/api/trackback/id/tr33731057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2008.10.25. 19:21:18

Hát. A fenti recept novum.

Csülök kétféle van. Ha füstölt, akkor lehet káposztába, bablevesbe főzni, egyben vagy felkockázva, előtte tessék egy éccakára hideg vízben áztatni.

Ha natúr, akkor annyi vízbe tenni, ami ellepi, és vajpuhára főzni, de minimum a csontot ki lehessen húzni. Ezután lehet választani, megenni tormával, vagy továbbgondolni.

Pékné módra negyedre vágott hámozott krumplit tessék kizsírozott tepsibe helyezni, felönteni csülöklével, beletenni a főtt csülköt bőrével felfelé, és hagymát negyedbe vágva mellészórni.
Pirosra kell sütni.

A sima főtt csülköt is érdemes, de akkor vagy mustban kell rotyogtatni, vagy sörrel locsolgatni, míg ropogós lesz a bőre.

Lövenberg Balázs · http://karma.blog.hu 2008.10.26. 12:04:27

hálás köszönetem az ötletekért!
natúr csülökről beszélünk.
a sörös verzió igen szimpatikus!
és mi lenne, ha pezsgőben rotyogtatnám, jut most eszembe...

érdekes, hogy tényleg több helyen láttam az előfőzős változatot, ám saját tapasztalat, hogy római tálban vagy hasonló készségben a fent említett lassú sütéssel kiváló eredmény születik.

ekkerjoz 2008.10.27. 19:03:44

A rómaitál persze kivétel, azt előzőleg alaposan be kell áztatni, és nem veszít nedvességet a sült, nem szárad ki, legfeljebb a végén kell fedő nélkül pirítani.
A csülök az egyik kedvencem, hiszen sváb vagyok, hát.

koleszt irén 2008.10.27. 20:53:41

nekem is van egy csülkösöm, tán valami bajor recept vót régen, de már nem emléxem honnan szerkóztam, a lényeg, hogy bekerült a repertoárba:
feltesszük a füstölt csülköt főni babérlevéllel, amit előzőleg a horvátországi nyaralásból lopkodtunk a kerítés mellől. mellécsúsztatunk egy szép nagy darab kolozsvári húsos szalonnát is. kell még két pár debreceni is, de azt félre tesszük. egy kg savanyúkáposztát kissé átmosunk (nem nagyon), és dinsztelt hagymán átforgatunk. gyengéden köménymagozunk. egy ovális kacsasütő edényt veszünk elő (remélem mindenkinek van) és belehalmozzuk a káposztát. a csülköt óvatosan kiemeljük, kihúzzuk a csontját és középre helyezzük a káposzta tetejére, jól beágyazva. a kolozsvári szalonnát ketté választjuk és a csülök egy egy oldalára tesszük. a debreceniket meg szépen körbe, lezárásként ízlésesen. most jól bedugjuk a sütőbe az egészet és átsütjük szépen.
buzog, rotyog, a zsírok összesülnek a káposztával, fergeteges ízkavalkádban tör ki az egész kompozíció. zsírban sült főtt krupli dukál hozzá. assolute fogyókúrás étel.

ekkerjoz 2008.10.29. 07:49:20

Kedves Koleszt Irén,

cserébe két autentikus fegyverneki sváb káposztarecept:

Három kiló savanyú káposztát tessék-lássék kicsavarunk, kizsírozott fazekat liszttel és pirospaprikával meghintünk, belemegy kétfej hagyma finomra vágva, majd a káposzta, lazán, szinte szálanként. Félidőben egy szép hátsó csülök egyben, reá ismét a káposzta. Vízzel fel kell önteni, amíg mindent ellep, felülre füstölt malaczfül kerül, mint fedő, több is lehet.
Addig kell minimális lángon főzni, míg a fülek megpuhulnak, akkor két bögre rizst csak úgy natúr a káposztába kell keverni, ilyenkor a csülökből ki lehet venni a csontot, mert rommá főtt.
Még félórát rotyogtatni, és készen van.
Kemencében is lehet csinálni.

Másik sváb ételünk a káposztás nagygombóc volt.
Kizsírozott lábasba finomra vágott hagyma, arra két kiló káposzta kerül, középre az előfőzött csülök. Két bögre lisztbe keverünk egy pohár tejben megfuttatott élesztőt, amolyan kenyértésztát gyúrunk, négy gombócot formálunk, és a lábasba tesszük.
Lefedjük, és egy órán keresztül sütjük.
Akkor van készen, ha a gombócok szépen feljöttek, és kérgesre sültek, a hús piros, és a káposzta itt-ott kicsit lesül.
Kell gyakorolat, de igen jó szokott lenni.

koleszt irén 2008.11.01. 12:24:12

wow.
ez letaglózott... kár, hogy ma minden zárva van, de ígérem hétfőn többrendbeli csülökkel és füllel fogok hazatérni. nagyon köszönöm az útmutatásokat.
dallal, füllel a világ körül!!!! hej
süti beállítások módosítása