HTML

egy tál étel

egytálételekrül

Tutijó



Díjaink



Krumplis tészta, slambuc, tájékozatlanság.

2008.08.23. 10:49 Lövenberg Balázs

Ezt még nem lenne szabad, de kikívánkozik. A helyzet az ugyanis, hogy keveset tudok a krumplis tészta különböző változatairól, hiába, ez van, ha az ember városlakóként nő fel.

Krumplis tészta - ez nekem ugyanolyan abszurd hangzású, mint az, hogy halas hús. De krumplis tészta mégis van, halas hús meg tudomásom szerint nincs. Most leírom mindkettőnek az alapreceptjét, meg bemásolok egy fórumleletet, és ahogy művelődöm a témában, egészítem kifele a történetet. Szóljon rám bárki, ha butaságot írok.

Alap - menzai - krumplis tészta, elnézést kérek mindenkitől: pörköltalappal indul (szalonnából zsír, hagyma bele, paprika bele), innen a szokásos módon kettő az irány:

1) Kis kockákra vágott nyers krumplit megpirítgat a konyhásnéni a pörköltalapban, vizet önt hozzá, főzögeti majdnem készre, lebbencsszerű tésztát ad hozzá, készre főzi (krumpli kicsit inkább szétfő a végére). Sózza, borsozza, ezt nem is mondom.

2) Főtt krumplit beletör a konyhásnéni a pörköltalapba, hozzáadja a megfőtt lebbencsszerű tésztát, összekutyulja. Sózza stb.

A halas hús ezzel szemben így készül(hetne): wokban kevés olívaolajon dobva-rázva megpirítjuk a másfél centis kockákra vágott csirkemellet, hozzáadjuk a hasonló méretűre vágott lazacot, egyszer átforgatjuk, tányérra borítjuk, citromos olívaolajjal finoman meglocsoljuk és pirított magvakkal (kesudió, fenyőmag, földimogyoró) megszórjuk.

Jelen pillanatban két dolog tölt el csodálattal: az erkölcsi törvény bennem, és az, hogy a két köretjellegű nyersanyag kombinációja főétel-szerű eredményt ad, míg a két főételjellegű nyersanyag kombinációja előétel-szerűt.

 

Melléklet: idemásolom Maylee receptjét az Index fórumainak mélyéről.

A bográcsban a füstölt vagy fehérszalonnát 10-15 dkg,+ egy evőkanál zsír (felkockázva)kiolvasztjuk és bennehagyjuk a zsírban amibe beletesszük a felkockázott krumplit. (újburgonya nem jó). Ebben a zsírban sütjük ameddig kicsit kifehéredik.Ezek után tesszük bele a borsot (elég sokat) és a sót (vigyázva),majd felengedjük annyi vízzel,hogy ellepje.Amikor a krumpli majdnem megfőtt belerakjuk a slambuc tésztát.Általában tésztából annyi marokkal kell belerakni ahány főre csináljuk, krumpliból kevesebb.Vigyázzunk,hogy a tészta annyi vizet kapjon,amennyit fel tud szívni,ezért ha kell öntsünk hozzá egy keveset és a sóját is állítsuk be.Addig főzzük amig a tészta is megfőtt és a lé is elfőtt. Na ezek után kezdődik a "neheze".
Csináljunk gyengébb tüzet vagy erőteljes parázst.Az egyik kezünkkel a bogrács fülét megfogva kissé megdöntjük előre mintha ki akarnánk önteni,így elérjük hogy a bogrács oldlára is jut a tésztából.Ebben a tartásban kell a tűz főlé helyezni a bográcsot és addig ott tartani ameddig sercegni kezd. Ez jelenti,hogy mivel elég zsírt tartalmaz az étel így pirul sül a tészta .A tűz fölött kb 1 percig tartsuk utána mindíg pörgessük meg nehogy leégjen.Vannak akik a megpirult részt minden pörgetés után összekeverik a többivel így érik el hogy minden része egyforma lesz.A pörgetés: ebből a megdöntött állásból felfele és magunkfelé kell rántani a bogrács fülét,hogy a sült rész kerüljön felülre a bográcsban. A 10-15 pörgetés után már össze kell állni a tésztának egy egésszé ami szépen forog és nem ragad.Erre lehet alkalmazni a fentebb leírt felkavarásos módszert.A 40-42 pörgetés után pedig már kész is van ez a nagyon finom alföldi étel,velünk együtt.Akkor jó ha úgy összeállt majdnem mint egy cipó.Elég nehéz fizikai munkával jár nem beszélve a tűz melegéről és a füstről ami borzasztóan kicsípheti a szemünket,de megéri.Én amióta megtanultam ezt a fajtát csak ilyet eszem.
5-10 év alatt el lehet sajátítani.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://1taletel.blog.hu/api/trackback/id/tr26628941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Érpataky Katica 2008.08.23. 22:54:21

én úgy csinálom a krumplistésztát, hogy:
2-3 nagyobb darab krumplit kis csinos kockákra vágva sós vízben odateszek főni. közben apróra vágott szalonnát pirítok, sokat. hogyismondjam, úgy egy maréknyit. megspriccelem vízzel a végén, erre összetöpörödik jó pörcössé, ropogóssá. kiveszem, és a zsírjába besöpröm a kockára vágott egy fej hagymát. (csak fonnyasztom) most jöhet a pirospaprika, kavarom, s hogy meg ne keseredjen, gyorsan lehúzom a lángról. a kifőtt fodros kockatésztát leszűröm, és rádobom a paprikás-hagymás zsírra. a megfőtt krumplit leszűröm és ráborítom a tésztára. keverem-kavarom, kóstolgatom, sózom, borsozom, és a végén visszateszem a maréknyi pörcös szalonnát, együtt jól átforgatom. csemege ogorkával és pepperonival nagyon jó.
süti beállítások módosítása